Kotona hoitamisen erikoisosaajat

Kotona hoitaminen on oma erikoisalansa, jonka oppii vasta kokemuksen kautta. Tosiasiassa se on yksi vaativimmista hoitamisen aloista. Osastoilla ja poliklinikoilla on yleensä raamit, mitä hoidetaan tai millä hoidetaan tai ketä hoidetaan, lääkärit ja kollegat, joita kysyä neuvoa. Kotihoitajalla on oma reppu, kaksi kättä ja ammattitaitonsa. Kotihoidossa voi tulla vastaan mitä vaan, minkä erikoisalan erityisosaamista tahansa. Määrällä ja laadulla ei ole rajaa.

Kaikki eivät kotihoidossa pärjää. Meillä pitää olla asennetta ja rohkeutta, kaaoksen sietokykyä ja luovuutta. Miten ratkaisen asiakkaalla olevan ongelman? Mitä välineitä ongelman ratkaisuun löydän asiakkaalta? Ratkaisut ovat pieniä ja samalla suunnattoman suuria, joilla mahdollistetaan asiakkaan pärjääminen kotona.

Kun ongelma on ratkaistu hyvin, näyttää se muille itsestäänselvyydeltä, eikä nähdä sen taustalla olevaa ajatustyötä ja loistavaa ammattitaitoa. Valitettavasti olen ajoittain joutunut kohtaamaan yhteistyökumppaneita, jotka eivät näe kotihoidon osaamista. Kotiutuksia on mennyt pieleen, kun kotihoidon osaamista ei ole hyödynnetty. Sairaalasta käsin ei voida nähdä ja osata sitä, mitä kotihoito päivittäin kohtaa. Mutta ei heidän tarvitsekaan, koska kotihoito on heidän käytettävissään. Vain yhteistyöllä ja moleminpuolisella kunnioituksella saamme vaativan tehtävämme suoritettua: erittäin huonokuntoisten ihmisten kotiutumisen omaan kotiin.

Yksi vastaus artikkeliiin “Kotona hoitamisen erikoisosaajat

  1. Hyvä Kotihoidon ammattilaisten tiimi /yhteistyökummppanit ,johto
    Jos tämä kotihoito on sitten kun sitä tulen joskus tarvitsemaan sitä että ovelta äkkiä vilkaistaan ja jo eteisessä ennekuin on riisuttu ilmoitetaan että on kiire toiseen paikkaan. Ymmärrän vallan hyvin sen että teillä ei ole aikaa tehdä asioita siten kun ns, kotiavustajat aikoinaan tekivät , joka oli paras mahdollinen hoidon tasokas hoitomuoto.Pientä siivoamista ruuan esille laittoa ja ruuan laittoa , pesut hoituivat siinä sivussa ja eräät ihmiset laittoivat pyykin koneeseen ja auttoivat parhaan taitonsa mukaan.Suurin osa meistä vahemmista ihmisistä ei oikastaan muunlaista apua kaipaa , toki nyt arvatenkin kotiutetaan entistä huonokuntoisempia ihmisiä.Nekalassa tuttavallani kävi 4 ihmistä antamassa silmätipat 4 se on täysin väärin.En halua että minua hoitaa koko armeijan kokoinen hoitohenkilöstä joista kaikki ovat erillaisia ihmisiä! Eikö voitaisi työllistää ihmisä esim ,kulkemaan pareissa korkeintaan päivän aikana 6-7 ihmisen luona? Miksi samat ihmiset eivät voi käydä yhden ihmisen luona? Luin aamulehden artikkelin jossa 20 ihmistä ravasi yhden mummon luonan sitä en missäämn tapauksessa halua, sitten kun apua tulen tarvitsemaan!Sellaista markkinatoimintaa en pieneen ktoiini halua. Totta kai hoitajat joutuvat näkemään verta hikeä paskaa haavoja epäsiisteyttä likaaoksennsuta surua ilo kiroamista , mutta se on sitä ammatin mukanaan tuomaa etusuutta. Olin ravintolatyyössä tarjoilijan ja töllisteettynä ulkomailta tullessani,hoitovavustajana Hapsassa pidin tavattomasti tästä työstä vaikka siihen sisältyi monenlaista juttua. Invaliidiliitossa olen toiminut avustjana ja saunottaja työllistettynä Koukkuniemessä , mikä ihana työ , sellaista ammittinimikettä ei enää taida olla, pesu tapahtuu jo kylpyhuoneissä osastolla.Australiassa asuessani olin syöpäsairaan tukihenkilö autoin potilaan maahan jos jotain sattui ja soitin sairaanhoitajan paikalle Silver Chain systeemi Toimi hyvin.Omaishoitaja sai lomaa ja pystyi taas jaksamaan raskaassa työssään . Kävin siihen ensi 4 kk.kurssin,Olen ollut täältä Ruotsiin 30 vuotta mielenterveyskuntotujan omainen ,omalla kustanuksella ilman minkään valtion omaishoidon tukea, Ruotsissa , luullaan että kakki on hyvin, ei todellakaan ole.Hoidossa on paljon puutteita ja hoito on ollut hyvin huonoa sisareni osalta hänen kaikki hampaansa ovat lähteneet lääkityksen myötä . Liikaa psyykenlääkkeitä piikkinä! Varpaat kasvaa toisensa pälle ja yleiskuntoon ei ole kiinitetty huomiota.Hotitohenkilöstöä on paljon mutta esim siivoamassa olen ainasaantu käydä Suomesta käsin , ei olla tartuttu toimeen vaikka asuu tuetussa asuntomuodossa.Kahvinjuonti ja seurustelu on mukavampaa. Minua eiu ole auttanut ketään ihminen.Lääkäreitä en ole kovin montaa kertaa tavannut !
    Lääkitys useilla tuttavillani myös täällä ,vahoilla ystävilläni on aika runsasta , ja toivon että siihen aletaan oikeasti kiinittää parempaa huomiota. Liialliset uni ym lääkkeet pitävät ihmiset hiljaisina ja alistuvina.Ystävällisin terveisin Marja-Leena Virkki

    Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s