Vanhuksen puolesta

Kotihoito sai puhelun tänään sairaalasta. Kaupungin sairaalan ylilääkäri on tehnyt päätöksen. Asiakkaalle ei myönnetä hoivapaikkaa. Asiakas kotiutetaan tällä viikolla. Tämä on viides kerta lyhyen ajan sisällä, kun asiakas lähetetään sairaalasta takaisin kotiin. Asiakkaalla on pitkälle edennyt muistisairaus, josta hän ei tule parantumaan.

Samainen asiakas yritettiin kotiuttaa viimeksi kaksi viikkoa sitten. Yksin asuva vanhus ehti olla kotonaan kaksi tuntia. Omakotitalon ovi oli pakkasella selällään. Asiakas oli riisuuntunut alasti ja maalannut eteisen ja keittiön seinät ulosteilla. Kahdessa tunnissa.

Kotihoidon ammattilaiset ovat arvioineet, että tätä asiakasta ei voida hoitaa kotona inhimillisesti ja turvallisesti, vaan vanhus tarvitsee jatkuvan hoivan ja läsnäolon. Kotihoidon arvio ohitetaan. Kun kotihoidon ammattitaitoon perustuva arvio ohitetaan, ohitetaan myös ne hauraimmat, sairaat vanhukset.

Sydän särkyy kotihoitajalla liian usein vanhuksen puolesta turhaan puhuessa.

20150309_095837

12 vastausta artikkeliin “Vanhuksen puolesta

  1. jos vanhuksella on omaisia,heidän pitäisi tehdä rikosilmoitus ylilääkäristä heitteille jätöstä. tämä on epäinhimillistä vanhusta kohtaan,Olisiko päätös,ollut erilainen,jos vanhus olisi ylilääkärin omainen.Kyllä vanhuus pelottaa,jos sairastuu,mitä joutuisi kokemaan.

   Tykkää

   1. Mitäpä jos lääkäri tekeekin sen mitä kunnanhallitus ja sosiaali ja terveyslautakunta on ohjeeksi antanut? Kyse on aina rahasta ja poliittisista haluista. Ne SOVITAAN ne ehdot pöytien ääressä poliittisin ryhmin.

    Liked by 1 henkilö

   2. Tuo Jounin kommentti on varmasti tässä takana, lääkäri vaan joutuu tekemään likaisen työn. Mutta kysymys kuuluu, missä on raja tälle inhimilliselle kärsimykselle. Pöydän ääressä tehdään kamalia päätöksiä ja päättäjät eivät näe, eivät halua nähdä mitä päätökset aikaansaavat. Numerot ovat pääasia. Tietenkin tapahtuu myös tuota suosimisjärjestelyä, liekö peräti lahjontaa. Kamala tosiaan vanheta. Täytyy vaan yrittää pitää toimintakykyä yllä, mutta kun ei siihenkään saa tukea että järjestettäisiin ennalta ehkäisevää ryhmätoimintaa. Hyvin minimaalisesti ainakin Tampereella.

    Tykkää

 1. Missä tämäkin taas tapahtuu. Kuunneltaisiin nyt omaisia ja vanhusta. Kunnioitetaisiin vanhuksen tahtoa ja elänkaarta. Omaiset ovat vanhuksen parhaat asiantuntiat. Ei ulkopuoliset ihmiset. Mitä esimerkiksi asiakasohjaajat tietävät vanhuksen elämänkaaresta tai vanhuksen tahdosta. Olen niin surullinen tämän päivän hoito etiikasta.

  Tykkää

 2. Ei ole varmaan tällä vanhuksella mitään omaisia jotka olisivat pistäneet palloittelun poikki ja vaatineet hoitopaikkaa tälle. Tällainen palloittelu on näköjään nykypäivää….

  Tykkää

  1. Joskus myöskään omaiset eivät välitä. On sekin tullut nähdyksi. Vaan voihan hoitava henkilökin tehdä rikosilmoituksen lääkäristä, mutta kenes nahka se silloin nyljetään. Kyllä tuollaisiin tapauksiin pitää uskaltaa puuttua, onhan siinä itsekkin osallisena ”rikokseen” kun antaa sen tapahtua puuttumatta asiaan.

   Tykkää

 3. Ei vaatiminenkaan aina auta. Minun 90 vuotias lähetettiin hoivakodista kotiin ”omatoimisena”.
  Kun pysyy vielä jaloillaan jollain tapaa tekee ihmisestä omatoimisen. Äiti ei enää ole alzheimeria potevana ole ollut omatoiminen vuosiin. Kyllä siinä vaadittiin joka taholta, että äiti pysyy turvassa hoivakodissa, mutta kotiinlähtö tuli.
  Silloin kun iäkäs alzheimeria poteva potilas jätetään yksin kotiin, on omaisilla ainainen huoli.
  Katsotaan kuitenkin, että kotihoidon 3xkymmenisen min. Päivässä riittää.
  Kyllä meillä vanhukset ilman omaisiaan eivät voi pärjätä ollenkaan.
  Mitäs jos jätettäisi kehitysmaat vähän vähemmälle, ja hoidettasi omat vanhukset ensin.

  Tykkää

 4. Sairaala kun ei ole kenenkään koti. Ikävää että tällaista tapahtuu, mutta tosiasia on että omaiset tässä ovat jättäneet oman vanhuksensa heitteille kun eivät ole ymmärtäneet ajoissa lähteä hakemaan hoivapaikkaa. Yleensä sairaalaa pidetään kotina, kiinteistönvälityspalveluna, sosiaalitoimena, huonona paikkana ym. Ei ole lääkäreiden homma etsiä vanhuksille asumispalveluyksiköitä, se on ihan muiden hommaa! Nähkää hyvät ihmiset kokonaisuus. Terveisin lähihoitaja terveyskeskuksesta.

  Tykkää

  1. Sairaala kun ei ole kenenkään koti.
   – totta, mutta ei liity asiaan

   Ikävää että tällaista tapahtuu,

   – ei tapahdu vaan tehdään kun järjestelmässä on ihmisiä jotka eivät näe kokonsisuutta.

   mutta tosiasia on että omaiset tässä ovat jättäneet oman vanhuksensa heitteille kun eivät ole ymmärtäneet ajoissa lähteä hakemaan hoivapaikkaa.

   – ei ole tosi asia. Pääsääntöisesti omaiset eivät osaa toimia näissä tilanteissa. Homma onnistuu terveydenhoidon ja sosiaalipuolen yhteistyöllä moniammatillisella työryhmällä (huom. Salossa näin)

   Yleensä sairaalaa pidetään kotina, kiinteistönvälityspalveluna, sosiaalitoimena, huonona paikkana ym.

   – totta, omaiset elävät menneessä ajassa jolloin kunnilla oli pitkäaikaishoito vuodepaikkoja joita myös viimeiseksi eli lopunajan paikoiksi miellettiin. Tyässä käyvä kansa ei elä samaa arkea kuin sote jossa muutosvauhti on siksi haastavaa että hyvä kun ammattilaiset ehtivät edes samaistamaan alati uudistuvat kuviot.

   Ei ole lääkäreiden homma etsiä vanhuksille asumispalveluyksiköitä, se on ihan muiden hommaa!

   – viittaan edelleen moniammatilliseen työryhmään joka koostuu srl:n hoitajista, jumpareista, lääkäristä, sos. hoitajasta sekä kotihoidon henkilöstä. Ennen kotiutusta tai muuta hoitopaikkaa mietittynä hoitoneuvottelu jossa omaiset, osaston lääkäri+sairaanhoitaja pohtivat tulevaa johon koetetaan saada ne omaiset mukaan.

   Nähkää hyvät ihmiset kokonaisuus. Terveisin lähihoitaja terveyskeskuksesta.

   – Jos tässä esilläolevassa tapauksessa on kyse muusta kuin Terveyskeskussairaalasta kommenttini ei koske sitä. Kyse on käyttöönotetusta tavasta toimia kuntalaisen ja turvattomien ihmisten parhaaksi. Koko resurssi käyttöön ja kaikki hyötyy. LH TK srl.

   Tykkää

 5. Omaisille älliä päähän!! Kylläpä heilläkin on oma vastuunsa tämmöisissä tapauksissa, turha syyttää ketään muuta! Omaiset eivät voi lähteä vaatimaan sairaalaa etsimään hoitopaikkaa äitilleen jos eivät itse ole tehneet asian eteen mitään. V*tuttaa tällainen omaisten toiminta kun ei ymmärretä mitään.

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s