Liikaa lääkkeitä

Säästävä Suomi vähentää Kela-korvauksia ja nostaa asiakasmaksuja. Eläkeläisten tuloista yhä suurempi osa menee lääkekustannuksiin. Lääketehtaat kehittävät uusia lääkkeitä erilaisten vaivojen ja sairauksien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Eläkeläinen yrittää selvitä taloudellisessa ristipaineessa. Lääkereseptit lisääntyvät samalla kun Kela-korvaukset vähenevät.

Käypä-Hoito suositusten mukaiset lääkemääräykset lisääntyvät iän mukana. Vastoin yleistä mielikuvaa ikäihmisiä tutkitaan entistä enemmän. Tutkitaan ja hoidetaan. Viimeisiä elinvuosiaan viettävälle monisairaalle vanhukselle aloitetaan insuliinihoito ehkäisemään tulevaisuuden komplikaatioita kun verensokerin paastoarvot ovat yli 8. Sairaudet ja niiden hoitaminen vievät tilaa päivittäisestä elämästä yhä enemmän. Elämä rajoittuu elämyksistä ja kokemuksista sairauteen ja lääkityksiin.

Jokaiseen diagnoosiin ja jokaiseen sairauteen löytyy lääke ja useampi. Hauras vanhus oireilee lääkkeiden yhteisvaikutuksesta. Iän myötä aineenvaihdunta muuttuu ja aikaisemmin sopiva lääkitys esimerkiksi verenpaineeseen muuttuukin liian vahvaksi. Entistä lääkitystä ei huomata välttämättä purkaa, vaan oireita lievitetään uudella lääkkeillä. Syöksykierre alkaa. Sairaalajaksoja ja epämääräisiä oireita, joiden seurantaa lukuisat lääkekokeilut sekoittavat.

Vanhusten hoitoon erikoistunut geriatri osaa katkaista kierteen. Kaikkea ei tarvitse hoitaa uusilla pillereillä, joiden yhteisvaikutusta ei tunneta. Usein vähemmän on enemmän. Vanhus voi paremmin. Hän elää laadukkaampaa elämää. Lääkkeitä on vähemmän, jolloin myös hänen henkilökohtaiset kustannuksensa sekä myös yhteiskunnan kustannukset ovat pienemmät.

20150309_134130

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s