Bonuksena parkkisakot

Aluepysäköintikielto on yleinen liikennemerkki kaupungissamme. Meille kotihoitajille tämä tietää hankaluuksia työsuorituksessa. Aikaa tuhraantuu laillisten parkkipaikkojen etsimiseen. Taloyhtiöiden parkkipaikat ammottavat tyhjyyttään. Niille ei kuitenkaan hoitotyötä taloyhtiön asukkaan luona tekevä hoitaja voi pysäköidä, edes lyhyesti, ilman valituksia tai sakon uhkaa. Taloyhtiöiden harvinaiset vieraspaikat ovat yleensä varatut.

Kotihoitaja etsii autolla lähistöltä luvallista parkkipaikkaa, joka olisi edes inhimillisen matkan päässä. Kaikki tämä aika on pois asiakkaan saamasta ajasta. Hoitaja löytää 15 min paikan kohtuullisen matkan päästä, mutta asikaskäynnillä tarvittava aika on tällä kertaa tunti. Paikka ei siis kelpaa, jos ei halua maksaa sakkoja palkastaan. Kotihoitaja jatkaa kauemmaksi kohteestaan. Lähes kilometrin päässä on laillinen paikka. Aikaa on kulunut paikan etsimiseen. Käveleminen kohteeseen, hoitoa kaipaavan asiakkaan luo, vie toisen mokoman. Käynnin jälkeen autolle käveleminen vie jo seuraavakin asiakkaan aikaa.

Sakot odottavat kotihoitajaa, jos parkkikiekon aika ei riitä tai jos asiakaskäynti on venynyt suunnitellusta. Sakkoja on luvassa, vaikka kotihoitajan auto on varustettu kaupungin omalla logolla ja kyljessä lukee ”Kotihoito”. Sakottaja on myös samaisella kaupungin logolla varustetulla autolla liikenteessä. Toki jokainen vastaa henkilökohtaisesti saamistaan sakoista.

Testattu on. Lähes jokainen työtoversitani on saanut sakot viimeisen vuoden aikana työtehtävässä, toiset useammatkin, kun kaupungin autolla on pysäköity liian pitkäksi aikaa muuten lailliseen paikkaan. Jos ei kerrasta opi, niin kolmannesta viimeistään. Työaikaa saattaa tuhraantua parkkipaikan etsimiseen viikossa tunteja, mutta pienestä palkasta ei ole varaa sakkoja maksaa.

Taloyhtiöiden omille parkkipaikoille ei uskalla pysäköidä, vaikka päivisin niillä yleensä tilaa olisikin. Ei koskaan voi tietää, tuleeko juuri kyseisen paikan omistaja paikalle kotikäynnin aikana. Näin kävi työtoverilleni. Asukas ajoi autonsa kotihoidon auton esteeksi, niin että hoitaja ei päässyt jatkamaan työtään soittamatta poliisia. Poliisi kaarsi paikalle pysäköiden autonsa kolmen paikan ylle ja piti saarnan työtoverilleni, väärästä pysäköinnistä. Eikö kotihoitajan työtehtävä ole aivan yhtä merkityksellinen, kuin poliisin, ambulanssin tai huoltomiehen, jotka itsestään selvästi pysäköivät ovien viereen? Ei remonttireiska tai putkimieskään autoaan kauaksi jätä.

Vaikka kaupunki jatkaakin omien työntekijöidensä sakottamista, voivat valveutuneet taloyhtiöt osoittaa parkkipaikan, johon kotihoito voisi jättää autonsa lyhyen kotikäynnin ajaksi. Apua tarvitsevat sairaat ja vanhukset saisivat enmmän aikaa hoitajalta.

Jaa tämä kirjoitus, jos haluat parkkipaikkaongelmaan ratkaisua.

Tällaisen kyltin näkeminen on harvinaista herkkua
Tällaisen kyltin näkeminen on hoitajalle harvinaista herkkua

6 vastausta artikkeliin “Bonuksena parkkisakot

 1. Lahdessa yhdessä taloyhtiössä Sataman kotihoidon alueella on oma parkkipaikka osotettu kotihoidolle.. Olisipa kaikki asukkaat yhtä valveutuneita. Ne eivät ole sitä koska ei koske heitä itseään millään lailla…

  Tykkää

 2. Aja auto ihan oven eteen..siis pihalle..vaikka osaksi nurmikolle..
  Parkkipirkko ei ainakaan voi sakottaa…
  Pyydä työnantajasi tekemään iso kyltti jossa lukee kotikäynti…laita se sitten ikkunaan…taakse tai eteen…

  Tykkää

 3. Sama ongelma rakennus ja putkimiehillä. Kyllä se sakko sieltä samanlailla rapsahtaa. Vaikka ikkunaan olisi kirjoitettu ”huoltoajo ja yhteystiedot”. Se on vaan pakko mennä sillä riskillä, että ne sakot saattavat tulla tai muutoin ei tule edes se pienikään leipä pöytään.

  Tykkää

 4. Mä ajoin iltahoidossa ,kun oli tiukka lista Helsingissä rapun eteen lähelle nurmikon reunaa siten , että jäi tilaa hyvin kävellä tai lanssin ajaa vierelle. Sain haukut asukkaalta , mutta sillä kertaa tajusi tilanteen ,kun kysyin , että :” jos et anna tähän jättää autoa seuraava parkki on sen verran pitkälle , että joudun soittamaan lanssin paikalle … Ajatko heidätkin pois… Pyysi anteeksi eikä tullut sen jälkeen haukkuja… Mutta muissa taloissa kylläkin . Viime vuoden vaihteessa sain sakot ,kun jouduin jättämään oman auton parkkiin koko päiväksi, kun ei ollut keikkalaiselle antaa paikkaa ja kaikki vapaat oli aikarajoituksilla. Aamukierroksen aikana en ehtinytkään siirtää autoani ja sain sakot. . Kun sitten valitin Espoon kaupungille varsin tiukkaan ja kovaäänisesti , että tein ilmaisen työpäivän kaupungille . Niin sain porttikiellon Espooseen töihin sakkojen vuoksi. En oikein usko , että kielto on perusteltu, koska kyseessä ei ollut työn teko vaan juuri tuo , ettei edes omat työntekijät saa autoaan välttämättä parkkiin. No, nyt on kaksi veritulppaa ollut pääkopassa ja sairaslomani jatkuu vuoden loppuun . Saattaa olla niinkin , että työni on tehty ja pääsen orrelle kaakattamaan lisää .

  Tykkää

 5. Tämä on uskomatonta, mutta on varmasti totta! Luulen, että työnantajasi on kaupunki ja sinulla on esimies. Puhu hänelle, onko hän valmis jotenkin viemään muutosta asiaan. Jos se tuntuu hankalalta, kirjoita asiasta Kelaan, odota mitä vastaavat ja sitten seuraava instanssi onkin jo vanhuspalveluista vastaava kaupungin valtuutettu, jonka toimialaan uskoisit tämän kuuluvan! *Vanhuspalvelut miltei tuplaantuvat V. 2020 MENNESSÄ, JOTEN PARKKIPAIKKOJA TUSKIN KEHITETÄÄN SITÄ MUKAA LISÄÄ! Ystäväni on kodinhoitaja ja liikkuu autolla, hänellä on ollut työssään niin monta muutakin asiaa, parannettavaa, että ei ole maininnut sitä, että täällä pikku kaupungissakin on tämä ongelma. Ainoastaan kaikkien kotihoitajien ja sairaanhoitajien ongelma on ollut juuri asiakkaan luona jäävä liian vähäinen aika….haluaisivat tehdä enemmän. Voisin viedä asiaanne eteenpäin vaikka sosiaali-ja terveysministeriöön, koska itsekin tarvitsen kotiapua. Mulla ei ole ollut pihallani näitä ongelmia, mutta sympatiaa sua kohtaan riittää sitäkin enemmän!

  Tykkää

 6. Jos maksun kirjoittaja on yksityinen parkkifirma ja auton haltijaksi on merkitty jokin yhteisö, voi laskun käsitellä jätteenä. Työnantaja rikkoo henkilötietolain 8 § määräyksiä tietojen käsittelystä ja saa siitä saman lain 48 § mukaisen rangaistuksen, jos se menee luovuttamaan kuljettajan tiedot parkkifirmalle. Parkkifirmojen uhkailut maksattaa heidän lasku työnantajalla on pelkkää pelottelua ilman katetta. Firmat ilmoittavat maksuvelvollisuuden perustuvan ajoneuvon kuljettajan ja heidän väliseen sopimukseen. Kunta, osakeyhtiö tms. ei-luonnollinen henkilö mitenkään ole voinut toimia auton kuljettajana ja siten olla sopimuksen osapuoli, eikä maksuvelvollisuutta ei voi siirtää kolmannelle osapuolelle. Jos työnantaja noudattaa henkilötietolakia eikä yksityisen parkkisakon maksamatta jättäminen voi johtaa onnistuneeseen perintään kuin korkeintaan siinä tapauksessa, että valvontayrityksellä on kuvatallenne kuljettajasta JA kuljetta tunnetaan.

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s