Massia on, mutta mihin se käytetään?

Kunta-alan työtaistelutoimenpiteet alkavat huomenna. Lomarahaleikkauksien kompensoinnin vauhdittamiseksi Tehy ja Super aloittavat ylityökiellon ja vuorojenvaihtokiellon. Tämä toimenpiteen voima näkyy erityisesti huonosti organisoituneissa yksiköissä, jossa poissaolot paikataan pyytämällä työntekijöitä tekemään jatkuvasti suunnittelematonta pitkää päivää.

Valtion rahakirstunvartija on ottanut myös kantaa vaatimuksiin. Rahaa ei ole. Kun kotihoidon toimintaa seuraa arjessa on sanottava, että rahaa on. Rahaa on liikaakin, koska sitä voidaan tuhlata miljoonia toimimattomiin järjestelmiin ja byrokratiaan.

Organisaatiot pursuilevat pomoja ja pomon pomoja. Palvelut ovat pirstaloitu. Rajapintoja on lisätty ja byrokratiaa lisätty erityisesti oman organisaation sisäisiin rajapintoihin. Arjesta on tehty hankalaa ja työlästä. Tätä on kutsuttu kehittämiseksi. Työntekijöiden aika menee järjettömyyksiin. Kritiikin esittäjät joutuvat marginaaliin tai kerrotaan, että ole hyvä voit lähteä, jos ei uudet tuulet kiinnosta. Kehittäminen tapahtuu vain ylhäältä alaspäin. Työntekijöiltä on viety oikeus tehdä pienintäkään päätöstä toiminnan järkeistämiseksi.

Miljoonien eurojen tekniikka hankittiin joitain vuosia sitten helpottamaan työnjakoa aamuisin, toiminnanohjaukseksikin kutsuttu toiminto. Tämän yhteydessä luontevasti hankittiin myös mobiiliväline. Tekniikka on kallista, mutta ei yksistään hyvää tai huonoa, kyse on kuinka tekniikkaa käytetään. Tämän teknisen muutoksen myötä hävitettiin asiakasprosessin hallinan väline. Vastuuhoitajan oma sähköinen ajanvarausjärjestelmä, johon saattoi laittaa etukäteen muistiin esimerkiksi asiakkaan aikataulutetut tutkimukset, palvelujen tai esimerkiksi lääkitykseen liittyvät muutokset. Sähköisestä ajanvarauksesta on jouduttu siirtymään postiset lappuihin ja muistin varaan nk. uuden tekniikan käyttöönoton vuoksi. Asiakasprosessin hallinta ei ole kiinnostanut johtoa. Työntekijän tärkein työväline on hävitetty, koska sen merkitys ei näyttäytynyt johdolle. Nyt ihmetellään lukuisia virheitä.

Kuinka paljon kallis toiminnanohjausjärjestelmä sitten on tuonut hyötyjä. Ennen asiakaslistat jaettiin kerran viikossa kaksi hoitajaa kaksi tuntia per viikko. Akuutit muutokset pystyi hoitamaan heti itse loppuun asti ja kokonaisuus pysyi kokoajan ajantasalla. Nyt listoja tekee uudella järjestelmällä yksi koulutettu hoitaja täyspäiväisesti tiimille. Kaikki muutokset vaativat viikko-ohjelman muutokset, jolloin suunnitteluohjelmasta tippuu parametrit. Sairaanhoitaja yrittää sitten pitää näitä parametreja ajantasalla.

Kun asiakas laitetaan päivystykseen, ei asiakasta saa enää laittaa keskeytykseen, vaan pitää odottaa soittoa päivystyksestä, että asiakas jää sairaalaan. Kertaakaan tätä soittoa ei ole kuulunut. Jos asiakkaan palvelut laitettaisiin heti keskeytykseen, tippuisi uudella järjestelmällä palvelut heti pois listoilta, jos hän tulisikin heti takaisin. Siksi ei voi enää luottaa onko asiakas oikeasti kotona vai sairaalassa. Virheitä on tapahtunut paljon.

Koska virheitä on tapahtunut, on johto nyt päättänyt joka työvuorossa huudetaan asiakkaat läpi kahdessa järjestelmässä. Varaa on joka tiimissä seisottaa kiireisimmässä aamuruuhkassa 20 hoitajaa puolituntia asiakkaiden nimenhuutoa varten. Yhdessä tiimissä joka päivä tuhlataan tähän 10 tuntia työaikaa per päivä. Kuukaudessa 300 tuntia. Eiköhän kalleinta ole järjettömät järjestelmät ja älyttömät päätökset. Työntekijöiden arvostava kohtelu ja mukaan ottaminen toiminnan suunnitteluun tulee monin kertaisesti halvemmaksi kuin lomarahaleikkauksien kompensoiminen. Massii on, mutta miten se kohdistuisi järkevään toimintaan?

haalahjaksi_rahaa.jpg

 

Yksi vastaus artikkeliiin “Massia on, mutta mihin se käytetään?

  1. Eikä suinkaan ole ensimmäinen ”sähköinen toiminto kotihoidon arkea helpottamassa”! Erilaisia ”helpottavia” on kokeiltu 90-luvulta asti. Mielenkiintoista olisi tietää, kuinka paljon niihin on käytetty rahaa? Rahaa, jonka olisi voinut sijoittaa paljon tuottavammin.

    Tämä viimeinen villitys menee jo todella ymmärryksen yli!

    Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s