Kotihoidon haamuhoitajat ūüĎĽ

Tänään taas oli monta haamuhoitajaa meillä töissä. Aamulla työnjärjestely ilmoitti, että kuusi hoitajaa kahdeksastatoista puuttuu. Sijaisuudet ei täyty. Listoja tiivistetään sairaanhoitajat peruvat suunnitellut työnsä ja ottavat listoilleen niin monta asiakaskäyntiä, kun pystyvät. Loput jaetaan lähihoitajien kesken. Pahimmillaan suunnittelulistassa on kolme käyntiä päällekkäin. Suihkuja perutaan, vaan välttämättömin tehdään, jos sekään. Asiakas turvallisuus on uhattuna.
Aika pieni palkka on kotihoitajilla, kun perusoletuksena on ammattiosaamisen lisäksi itsensä kloonaamisen taito ja teleporttaus, kun siirtymisiin ei ole varattu aikaa.

Pahimmillaan on kulunut viikkoja, että päivittäin esimies kuuluttaa tuplavuoron tekijää, kun iltaan ei ole saatu sijaista. Johto on voimaton. Sijaisia ei saada. Toimia on auki, mutta hakijoita ei ole. Työntekijöillä ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin joustaa. Eihän kotihoidossa ole haamuhoitajia. Ketään ei ole petkutettu suunnittelemalla tarkoituksellista vajautta. Eihän?

Onko nykyinen tilanteemme oikeasti vain tosiasia, mille ei olisi voinut tehdä mitään?Mitä tapahtui ennen nykyistä kriittistä henkilöstövajetta, joka uhkaa jo asiakasturvallisuutta?

Kaikki alkoi tilastoinnista. Kaupungissamme tilastoidaan asiakasajaksi vain asiakkaalla vietetty aika. Asiakastyötä ei esimerkiksi ole asiakkaan roskien vienti, lääkkeiden nouto, puhelinkeskustelut asiakkaan tai omaisen kanssa, lääkekorttien ja hoito ja palvelu suunnitelmien tekeminen jne. Tilastot näyttävät, että luppoaikaa on enemmän kuin onkaan. Jos asiakaskäyntejä on paljon, myös siirtymisiin kuluva aika nousee.

Johto keksi, että kotihoitoa voidaan tehostaa siirtämällä vakansseja toiseen yksikköön. Jos työntekijä sairastuu, saadaan sisäinen sijainen poolista. Tällä lupauksella voitiin suunnitella enemmän asiakaskäyntejä per hoitaja. Ja aluetta voitiin pyörittää vähemmällä hoitaja määrällä. Väljyyttä ei tarvita, kun paikkaaja saadaan poissaolon ajaksi helposti. Samaan aikaan kehittyvällä alueella asiakasmäärät kasvoivat nopeasti. Asiakasmäärien hoitamiseksi perusmiehityksen lisäksi tarvittiin päivittäin kymmenen sijaista.

Kun vakansseja vapautui, kaupungin vanhuspalvelun johtajan päätöksen alla olivat täyttöluvat. Täyttölupia tuli nihkeästi. Vuokratyövoimalla esimiehet joutuivat pyörittämään arkea. Vakituisia työntekijöitä olisi vielä ollut saatavilla, mutta se ei vanhuspalvelujohtajaa kiinnostanut. Onneksi meillä oli useita kokeneita ammattilaisia sijaisina, jotka halusivat vapauden päättää itse työstään. Koska sijaisten määrä oli lähes vakio, saivat he mahdollisuuden suunnitella vuoronsa jo viikoiksi eteenpäin. Asiakastyö oli turvattu.

Tämäpä ei käynyt johdolle. Esimiehiltä vietiin pois oikeudet sopia sijaisuuksista. Valta siirrettiin keskitetysti työnjärjestelyn esimiehelle. Tavoitteena oli vuokratyön tarpeen eli keikkalaisten vähentäminen. Hyvät vakituiset sijaiset menetettiin saman tien, koska puutteet laitettiin hakuun vasta muutamia tunteja ennen työvuoron alkua. Ei itsensä keikkatyöllä elättävä ammattilainen voi odottaa viimeiseen tuntiin, tuleeko keikkapyyntö vai ei. Heille oli muitakin töitä tarjolla. Koska sijaisten saaminen oli hankalaa, täytyi heitä kalastella kaikista mahdollisista vuokratyöfirmoista.

Koska tämä ei vielä riittänyt, Vanhuspalvelujohtajamme päättikin sitten kesken sopimuksen, että vanhuspalveluissa voimme käyttää ainoastaan kaupungin itse osittain omistamaa vuokratyöfirmaa. Siitä seurasi, että työntekijöitä ei saatu riittävästi ja asiakasturvallisuus oli uhattuna. Vuoden verran tätä hullutusta kesti, kunnes sijaisten hankkiminen siirrettiin vaivihkaa takaisin esimiehille. Valitettavasti suurin vahinko oli jo tapahtunut. Suurin osa hyvistä sijaisista oli menetetty. Kotihoidon pyörittäminen lähes kielitaitidottomilla sijaisilla, joita on luvattoman paljon, on haastavaa. Olemme kuitenkin kiitollisia jokaisesta, joka enää suostuu meiltä keikan ottamaan. Moni ottaa sen ensimmäisen ja täyden työlistan tehtyään päättää, että palkkansa voi saada helpommallakin.

Tilanne on ollut jo pitkään kriittinen. Vanhuspalvelujohtajakin on jo suostunut avaaman kukkaronnyörejä ja vakansseja on auki. Maine on mennyt. Työtilat ovat ahtaat, jossa infektiot leviävät herkästi. Sairaspoissaoloja tulee jo tämän vuoksi. Parkkipaikkoja ei ole autolla liikkuvalle, edes kohtuullisesta maksusta. Yhtään hakijaa ei ole. Listoja tiivistetään kokoajan ja työntekijöitä syyllistetään , että viettävät aikaa suunniteltua vähemmän asiakkailla. Milloin mitäkin työntekijät ovat tehneet väärin. Nyt työhyvinvoinnin nimissä vielä halutaan nostaa asiakasprosentit 70%. Nykyisetkään prosentit toimisivat vain, jos aina saisi tekijän poissaolijan tilalle. Tätä työnantaja ei ole pystynyt hoitamaan.

Meidän kotihoidon tilannetta voi hyvällä syyllä verrata hoitokotien haamuhoitaja ongelmaan. Johto on omalla toiminnallaan ja päätöksillään ajanut työvoimatilanteen täydelliseen umpisolmuun. Kun esimiehistö on pyytänyt edes keskustelua aiheesta, on johto ohittanut tämän pyynnön välinpitämättömästi. Ongelma on sama kuin hoitokodeissa, kun henkilökuntaa on liian vähän, tulevat vanhukset hoidetuksi halvemmalla.

ūüĎĽ

19 vastausta artikkeliin “Kotihoidon haamuhoitajat ūüĎĽ

  1. Voisiko olla mahdollista että aina sh töitäkn ei voi aina siirtää. On tärkeitä verikokeita ym. joita ei voi siirtää. Sehän on oikeastaan kuopan kaivamista, oikea ongelma ei selviä.

   Tykkää

 1. ”Kaikki alkoi tilastoinnista” on t√§ysin totta.
  Olen ollut työnsuunnittelijana muutaman vuoden ja voin sanoa että kamalampaa työtä ei ole olemassakaan.
  Meill√§ ty√∂nsuunnittelijat laskevat jaettavat ty√∂t minuutteineen etuk√§teen ja tilaavat sijaiset seuraavalle viikolle ja √§killisiss√§ puutoksissa t√§lle p√§iv√§lle ja huomiselle. Hirve√§ stressi!!! V√§lill√§, oikeastaan todella usein, n√§m√§ resurssipuutokset vaivaavat iltaisin ja √∂isin. P√§√§ns√§rky√§, rytmih√§iri√∂it√§, verenpaineen nousua jne…
  Aamulla tulee poissaoloilmoitukset sairastuneilta ja nopeasti pit√§√§ reagoida: laitat sijaistilauksen ja odotat vastausta ja samalla katsot mit√§ voidaan perua tai siirt√§√§ ja kuka hoitaja mihinkin ja… vastuu on sinulla, yksin sinulla.
  Ja siihen päälle kuuntelet työkavereiden valitukset ja kiukun, joskus vittuilun ja jopa raivon.
  Kenenk√§√§n p√§√§ ei kest√§ sellaista vastuuta eik√§ sit√§ ”paskan m√§√§r√§√§” mink√§ saa osakseen joka p√§iv√§ omilta ty√∂kavereiltaan jotka tuijottavat vain omia listojaan eiv√§tk√§ ymm√§rr√§ kokonaisuutta.

  Tykkää

 2. Haamuhoitajuusasiasta niin, että kotihoidon ohjelmaan ei pysty päällekkäisiä aikoja laittamaan, joten työnjakajat jakavat käyntejä haamuhoitajuusasiasta, kuten joillekin entisille työntekijöille, työnjakajille itselleen, tietäen, etteivät tee näitä käyntejä. Seuraavana aamuna työnjakajat jakavat nämä haamuhoitajille jakamansa käynnit töissä olevien käyntien päälle. Ja vielä sen lisäksi ilmoittavat, että esim kolme listaa jaossa, eli kolmen työntekijän työt jaetaan vielä itse kiireessä omien töiden päälle. Itkettää ja ahdistaa joka aamu- tai iltavuoron alku ja sitten vaan juokset! Arvot jäävät merkkaamatta !

  Tykkää

 3. Haluaisin nähdä sen päivän kun esimies (kotihoidon ohjaaja, koulutukseltaan sh) laskeutuu norsunluutornistaan ja lähtee kentälle listan kanssa.
  Eipä ole ikinä tälläistä tapahtunut vaikka minkälainen hätä on ollut kyseessä.
  Kerran karjas ett√§ ”kukaan ei l√§hde kotiin ennenkuin ilta on j√§rjestyksess√§. Jos ei vapaaehtoisia niin min√§ m√§√§r√§√§n jonkun j√§√§m√§√§n”.

  Tykkää

  1. Meillä on kriisitilanteessa esimies ainakin 2x viimeisen puolen vuoden aikana käynyt kentällä. Ketään ei voi pakottaa jäämään pitkään päivään, se on laitonta.

   Tykkää

  2. Sairauspoissa olot eiv√§t ole syy h√§t√§ty√∂lle eik√§ esimies voi siis siihen m√§√§r√§t√§/pakottaa…H√§t√§ty√∂n teett√§minen on mahdollista vain ty√∂aikalaissa s√§√§detyiss√§ poikkeuksellisissa olosuhteissa. Ty√∂nantajan pit√§√§ tehd√§ viivytyksett√§ ty√∂suojeluviranomaiselle kirjallinen ilmoitus h√§t√§ty√∂n syyst√§, laajuudesta ja todenn√§k√∂isest√§ kestoajasta.

   Tykkää

   1. Me ollaan oltu liian kilttejä. Loppupeleissä joku on aina sit jäänyt pakon edesdä koska asiakkaat ei saa kärsiä.

    Tykkää

  3. Se vain, että kuka se ne esimiehen työt sitten tekee? Esimiehellä ei välttämättä ole lääkelupia tai hän on esim terveyssyistä toimistotyössä. Ei työntekijät siinä vaiheessa hurraata huuda, jos jää palkka saamatta tai työvuorot on tekemättä. Esimiehen kentälle meno on viimeistään sitä tekohengitystä. Asiat ei muutu ikinä, jos tähän kelkkaan lähtee.
   Terveisin kotihoidon esimies, joka on myös kentällä juoksunsa juossut.

   Tykkää

  4. Meill√§ on ollut esimies (terveydenhoitaja) kent√§ll√§ muutama kertaa joulukuusta l√§htien. H√§nell√§ oli ihan t√§yslista. Kerran tuli h√§nen lis√§ksi my√∂s h√§nen esimies koska tilanne oli todella vaikeaa. Esimiehen esimiehell√§ ei ollut lupia kuitenkaan, h√§n teki vain kotipalveluk√§yntej√§ ūüėÄ

   Tykkää

 4. Ihan, kun meill√§! Paitsi, ett√§ meille ei saada edes niit√§ kielitaidottomia… Ja kaikki hulluus alkoi todellakin siit√§ ”he..tinkoneesta”, jota mobiiliksi kutsutaan. Ennen ei ollut n√§in kiirett√§, vaikka sairaslomillakin olisi ollu pari kolme. Mutta kun mobiili tuli alkoi he…tti, joka vaan jatkuu ja jatkuu. Ja miten se j√§rjestelm√§ markkinoitiin… Asiakasajan piti lis√§√§nty√§ ia t√∂iden sujua kun tanssi, mutta miten k√§vi! Entist√§ v√§hemm√§n asiakkaille on aikaa ja mit√§√§n muutakaan ehdi hoitaa, mutta kun tilasto sanoo, ett√§ ehdit hoitaa niin ja niin monta k√§ynti√§… Voi tilasto! Mutta kun se optimointi ja koko mobiilij√§rjestelm√§ ei tunne keliolosuhteita tai mit√§√§n muutakaan, mik√§ vaikuttaa t√∂iden sujuvuuteen. Sanonko mist√§ koko mobiilij√§rjeatelm√§! *murr*

  Tykkää

  1. Kovasti on puhuttu maahanmuuttajien kouluttamisesta hoitajiksi, t√§st√§k√∂ apua? Lukuisat muslimit hoitamassa kristittyj√§ suomalaisia, uskooko kukaan, ett√§ onnistuu? Kielitaidottomuus? Sitoutuminen ja motivaatio kun ”pakolla” koulutetaan vastuunalaiseen ty√∂h√∂n?
   Tämä ei ole vihapuhetta tai rasismia, sitä tästä on turhaa etsiä. Asiasta täytyy pystyä puhumaan ilman, että näillä kahdella sanalla mitätöidään ja kierretään vastaukset todella tärkeässä asiassa.

   Tykkää

 5. Aivan kuin olisin lukenut oman tiimini tilannetta, josta lähdin karkuun työvapaan turvin ja takaisin paluuta en enää harkitsekaan. Toimialajohtajille terkkuja, tehot on otettu.

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimiss√§. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimiss√§. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimiss√§. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimiss√§. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s