Sisäilman laadusta kotihoidossa

THL uutisoi teettämäänsä tutkimusta, jonka mukaan suomalaiset kokevat, että kosteusvauriot, pienetkin tulisi korjata heti. THL on hyvin yllättynyt saamastaan tuloksesta. THL:n mukaan tutkimustuloksien valossa kaikki kosteusvauriot eivät aiheuta pysyviä terveysongelmia kuten astmaa.

Perusperiaate on,  että kosteusvauriot tulisi ennaltaehkäistä ja korjata THL:stä kerrotaan.  Samalla he ihmettelevät, miksi kansalaiset haluavat kosteusvauriot korjattavan.

Onko THL miettinyt, Miksi ihmiset kokevat, että kosteusvauriot tulisi korjata heti?

THL vetoaa tutkittuun tietoon. Eli ilmiö on olemassa vain, jos se on tutkittu tietyin menetelmin ja tietyin kysymyksenasetteluin. Tästä materiaalista vedetään johtopäätökset. Tiedemaailmassa tunnetaan lukuisia tilanteita, jossa uusi tutkimus on saattanut muuttaa radikaalisti edellisten tutkimuksien tulkintaa, tuomalla esiin uuden linkin päättelyketjuun.

Verrataanpa tiedettä ja kansalaisten kokemusta kylmettymisen ja sairastumisen välisestä yhteydestä. Ei ole pitkä aika, kun tiede väitti tämän olevan hölynpölyä samaan aikaan, kun kansalaisten kokemus ja perimätieto kertoivat toista. Sen jälkeen, kun tiede löysi pienet partikkelit, virukset ja bakteerit taudinaiheuttajina, uskottiin, että kylmettymisellä ja sairastuvuudella ei ole yhteyttä. Nyt kuitenkin uusimmat tutkimukset ovat löytäneet selvän yhteyden kylmettymisen ja sairastumisen välillä.  Mekanismi ilmiön takana on vielä arvailujen varassa. Ihmisten kokemus onkin siis ollut oikeassa, koska tutkimustiedosta on tehty päätelmiä vajavaisin tiedoin.
Tiede ei siis ole erehtymätöntä, eikä ihmisten kokemusmaailmaa tule aina sivuuttaa virheellisenä.

Toimitiloissaan ja työpaikoillaan kosteusvaurioille altistuneet ihmisten kokemusmaailmasta tiede ja tutkimus ovat olleet kaukana. Kun väki alkaa oireilla tiloissa, ensimmäinen kohtaaminen on liian usein vähättely. Akkojen kotkotuksia, hysteriaa, vaihdevuosioireisiin kuuluvaa kitinää. Sairaslomat johtuvat vain liiallisesta herkkyydestä hakeutua saikuttamaan. Arvioijat ovat yleensä niitä, jotka eivät itse vietä aikaa kyseisessä tilassa.
Liian usein isännöitsijät tai omistajan edustajat kokevat olevansa riittäviä asiantuntijoita arvioimaan tilat turvallisiksi. Korjaus kokemukset ovat olleet biosideillä seinän pesua ja uusi maali pintaan kajoamatta alkuperäiseen rakenteeseen. Voi voi, akat jatkavat valitustaan ja vanhemmat ottavat oireilevan lapsensa kotikouluun. Pelkkää kansalaishysteriaa!

Kosteusvaurion korjaaminen on venynyt liian pitkään, jos sen vuoksi ihmiset alkavat oireilla. Rakenteen ongelmat eivät välttämättä näy ulospäin, vaan ne havaitaan vasta, kun asukkaat oireilevat.  Tästä on liian pitkä matka vielä siihen, että oireet otetaan tosissaan ja aloitetaan asianmukaiset tutkimukset. Tutkimuksien laatu on ollut hyvin epätasainen. Kiitos koulutuksien ja sertifikaattien ollaan tässä menty selvästi eteenpäin.

Jokainen sisäilmasta aiheutunut astma on liikaa. Miksi tätä vähätellään? Puhumme ilmastonmuutoksesta, hiilijalanjäljestä, muovin uhasta. Huonosta rakentamisesta ja rakennuksen huollosta aiheutuneisiin luonnonvarojen tuhlaukseen pitää laskea myös astmalääkkeiden aiheuttama muovijätteen määrä, jota sairastuneet ihmiset tuottavat mahdollisesti lopun elämänsä.

Miksi ihmisten toive terveestä kodista, työpaikasta ja koulusta, joka ei aiheuta terveyshaittaa leimataan hysteriaksi? THL kansanterveyden korkeimpana viranomaisena on heittämässä bensaa liekkeihin.

Uuvuttavat taistelut vähättelyä vastaan on kansalaisten kokemusta, jota viranomaisten ei kannattaisi ohittaa. Vai kuinka vastuullista työnantajan toimintaa on sijoittaa kotihoidon toiminta tiloihin, jotka ovat todettu terveydelle haitalliseksi ja edellinen toimija työntekijöiden terveyshaitan vuoksi siirretty pois. Ja sama akkojen kitinä jatkuu…

istock-536080601

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s