Suojusten säästäminen on tärkeintä?

Olemme saaneet kotihoitoon toimintaohjeet COVID-19 – viruksen osalta.  Asiantuntijat  niputtavat kotihoidon ja hoivakodit tähän samaan ohjeistukseen. Kuitenkin hoivakoti ja kotihoito ovat toistensa ääripäät. Hoivakoti lähes suljettu yhteisö ja kotihoito avointakin avoimempi. On vaikea ajatella, että viruksen leviämisen suhteen riskit ja toimintatavat voisivat olla oikeasti samat.

Kotihoito toimii käytännössä laajana kontaktien verkostona, jossa yksi hoitaja kohtaa päivän aikana toista kymmentä asiakasta, asiakkaan kotona, auttamistilanteessa usein vielä hyvin lähellä. Asiakas taas kohtaa käyntien frekvenssistä riippuen muutamassa päivässä useita hoitajia. Yli puolet käynneistämme toteuttaa vuokratyövoima, joka liikkuu aktiivisesti koko kaupungin ja monet useamman kaupungin alueelle. Viikossa kontaktien verkosto laajenee helposti tuhanteen. Tässä verkostossa mikä tahansa epidemia leviäisi kulovalkean tavoin. Yksi korona kontakti voi olla kohtalokas monelle näistä riskiryhmän vanhus asiakkaista.

Kannattaisiko ottaa varman päälle? Ei kannata, sanoo ohjeistus. Tärkeintä on ylilyöntien välttäminen. Kun sukulaistyttö pitkän Italian matkan jälkeen päättää matkustaa suoraan lentokentältä isoäidin luo yökylään vielä loppulomaksi, ei Italian matkaaja kotihoidon asiakkaan luona edellytä suojautumista hoitajalta käynnin aikana. Ohjeistuksien mukaan turhia suojien käyttöä tulee välttää, jotta suojia riittää sitten kun tauti on jo levinnyt.

Suomi on nk. rajaamisen vaiheessa, joka on ensimmäinen neljästä epidemian portaasta. Viimeisessä vaiheessa, kun epidemia jo riehuu, on tavoitteena suojata riskipotilaita ja välttää terveydenhuollon ylikuormitusta. Mutta emme voi siis 1 vaiheessa samalla tehdä 4 vaiheen työtä? Suojaamalla sekä haurainta väestöä, että estämästä tautia leviämästä kotihoidon verkostoon käyttämällä nenä- ja suumaskia sukulaistyön riskin minimoimiseksi.

Mitä logiikkaa? Eikö suojauksia tarvita vähemmän, jos niitä tarvitaan yhdellä asiakkaalla vain varo-ajan ja näin voisimme, jos ei kokonaan estää, niin ainakin viivästyttää sen leviämisen  muihin huonokuntoisiin kotihoidon asiakkaisiin. Tämä olisi sekä 1 ja 4 tason toimintaa samanaikaisesti. Mutta ohjeistukset ovat selkeät, välttäkää suojainten turhaa käyttöä epäilyttävässäkin tilanteessa. On nimittäin pelko, että ne eivät riitä.

elderlycoronavirus05032020

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s